sobota 6. listopadu 2021

Hodnocení naší práce

Milí rodiče,

máme za sebou dva měsíce ve škole. Děti se rozkoukaly, školu znají již jak své "boty" a své spolužáky také. Začínají si hlídat rozvrh, vědí, kdy mají tělesnou výchovu, český jazyk, hudební výchovu a podobně. Skvěle zvládají přípravu na hodinu, lépe si organizují přestávky, a to i bez mých vstupů. Již mi pomáhají mazat tabuli, rozdávají sešity, hlásí mi chybějící děti...prostě nám to pěkně "klape" :-) Jistě si zaslouží velkou pochvalu.

Český jazyk - čtení a psaní

Protože již umíme kromě samohlásek i několik souhlásek, dokážeme číst a tvořit jednoduchá slova a dokonce i smysluplné věty. Je skvělé vidět, jak v podstatě zcela samostatně přicházejí na to, jak jednoduché je číst a co vše dokážou. Neustále upevňujeme v paměti, jak které písmeno vypadá a jak se který tvar čte. Slabikujeme slova, hledáme pozici hlásky. Děti by už měly znát písmena A,E,I,O,U,M,L,S,P a též by měly mít upevněné všechny probrané slabiky. Ještě stále uvolňujeme ruku, nacvičujeme elementy písma = jednotlivé kousky, ze kterých se potom skládají různá písmena. Minulý týden jsme s dětmi začali poprvé psát do písanky a musím říci, že práce se nám konečně začíná dařit :-)

Matematika

Seznámili jsme se se znaménky větší/menší/rovná se. Děti by měly umět použít znaménka k porovnání množství předmětů i k porovnání čísel. Děti velmi chválím, porovnávání zvládají perfektně. Sčítáme a odčítáme do 6. Používáme názoru ( počítadlo, prsty, různé předměty). Vymýšlíme příklady, slovní úlohy a hrajeme si s kostkou :-) Což mají děti velmi rády :-) Postupně začneme s  rozkladem čísel – budeme si hrát s předměty a rozdělovat je na dvě hromádky – A ještě jinak? Kolika způsoby to půjde? Ukážeme si, jak se rozklad zapisuje v matematice. Rozkladu čísel se budeme intenzivně věnovat, je to dovednost klíčová k řešení početních operací.

Prvouka

Nejprve jsme se seznámili s prostory školy, naší třídou... Povídali jsme si o nás, o spolužácích, o chování ve škole, vyrobili jsme pěkný lapbook. Učili jsme se dopravní značky a říkali jsme si, jak se máme správně chovat při cestě do školy. 
Mezitím nám nastal podzim...a skřítek Podzimníček nám zbarvil listí na stromech. Naše téma je nádherné: pozorujeme stromy, barvy podzimu, podzimní počasí, živočichové na podzim, podzim na zahradě a na poli. Věnovali jsme se především známým druhům ovoce a zeleniny. 
A také nás čeká podzimní procházka do přírody.

Přeji Vám krásné podzimní dny :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat